Cum să cumperi titluri de stat Fidelis – Pas cu Pas
Poate că și pentru tine, achiziționarea de titluri de stat Fidelis este primul contact cu bursa de valori.
Dacă îți tremură mâinile pe tastatură de teamă să nu faci ceva greșit 😅 și să ajungă banii unde nu trebuie, sau mai rău, să îi pierzi, nu-ți face griji!
Astăzi, îmi propun să te ghidez pas cu pas în acest proces.
Ce trebuie să știi despre titlurile de stat Fidelis?
Sunt o opțiune excelentă de a-ți ține fondul de siguranță, având două mari avantaje:
Nu pierzi dobânda acumulată dacă vrei să îți retragi banii înainte de scadență.
Nu sunt impozabile și nu plătești CASS pentru câștigurile din titluri de stat, spre deosebire de alte forme de investiții (inclusiv depozite).
Pașii pentru a achiziționa Fidelis:
1) Deschizi cont la broker – recomand Tradeville.
Totul se face online! Aici deschizi cont la Tradeville.
Vei avea nevoie de o poză cu cartea ta de identitate, IBAN-ul tău și extrasul de cont bancar. Contul bancar declarat la acest pas este cel în care îți vei putea retrage banii ulterior.
Vei fi verificat cu camera web, așa că recomand să faci acest proces de pe telefonul mobil. Totul durează maxim 10 minute, iar în cel mult două zile lucrătoare contul tău va fi activat.
2) Alimentezi contul de la broker cu banii.
Este pur și simplu o plată către un cont IBAN al brokerului. Ai 4-5 opțiuni la fiecare valută la Tradeville.
Dacă vrei să cumperi titluri de stat în RON, vei face plata într-un cont de RON.
Dacă vrei să cumperi titluri de stat în EUR, vei face plata într-un cont de EUR. La acest pas, trebuie să ai deja suma în EUR.
Dacă vei achiziționa titluri de stat în EUR cu RON, schimbul valutar nu va fi convenabil.
Nu contează către ce bancă faci transferul, însă transferurile interbancare prin LibraBank se fac instant. Altfel, durează cel mult o oră să ajungă banii.
Aici mai multe informații despre cum poți face plata în contul brokerului.
Alimentarea trebuie să se facă de pe contul bancar înregistrat la pasul 1.
Un pas foarte important aici este să treci la Detalii plată “Alimentare BVB RON/EUR cod client”.
Codul client îl vei primi la deschiderea contului și este un cod de 6 caractere, litere + cifre, de genul: „ D3PN28”. Dacă vrei să cumperi titluri de stat în RON, vei trece „Alimentare BVB RON D3PN28”. Pentru a cumpăra titluri de stat în EUR, vei înlocui RON cu EUR.
Nu există comisioane pentru transferarea banilor către broker, decât dacă banca la care ai tu deschis contul percepe vreun comision. După alimentare, vei vedea banii în aplicație, în secțiunea „Cash”.
3) Achiziționarea titlurilor de stat
Instrucțiunile sunt pentru achiziția de pe laptop, varianta Portal 2020.
După ce intri în contul tău pe Tradeville, va trebui să mergi la „Oferte & Subscrieri” pentru a vedea titlurile de stat din emisiunea curentă.
Alege titlurile dorite și apasă pe „Subscrie”. Campurile sunt prepopulate, iar singurul lucru pe care trebuie să-l modifici este cantitatea.
Valoarea nominală a unui titlu de stat este 100 RON pentru RON și 100 EUR pentru EUR.
Astfel că vei împărți suma disponibilă la 100 pentru a ști câte titluri de stat achiziționezi.
Ține cont că suma minimă de subscriere este 5000 de RON/1000 EUR, exceptând titlurile de stat pentru donatorii de sânge, care au o sumă minimă de subscriere de doar 500 de lei.
Vei avea:
Tip Ordin: Limită
Cumpără/Vinde: Cumpără
Cantitate: minim 50 la RON și 10 la EUR
Preț: 100
Valabilitate: Open
Observații: Ofertă
Ce mai trebuie să știi?
Nu există comision de tranzacționare la achiziția de Titluri de stat, dar imediat după ce vei face asta, vei vedea în aplicație ca și cum ti s-ar fi luat un comision de 0.1% din tranzacție + 0.3 EUR. Asta se întâmplă deoarece aplicația îți arată profitul/pierderea ca și cum le-ai vinde azi (dar dacă le ții până la scadență nu vei plati acest comision).
Titlurile de stat apar efectiv în cont la aproximativ o zi după terminarea perioadei de subscriere. Așa că nu te panica dacă nu le vezi imediat în cont.
Anual, vei primi cuponul în cont. Banii vor apărea în „Cash”. Îi poți retrage sau poți achiziționa alte titluri de stat cu ei. Sau alte instrumente financiare, de ce nu?